torstai 21. lokakuuta 2010

Mustaa ja valkoista: Patsas


Mustavalkomaanantai 44. / 11. aiheena Patsas.

Kotkassa on erityisesti Kotkansaarella lukuisia patsaita ja veistoksia, joita olen satunnaisesti kuvannut. Yllättävän vähän niitä on kuitenkin koneella. Pitäisi joskus tehdä kävelylenkki saaren ympäri ja kuvata kaikki eteen sattuvat patsaat.

Tässä on yksi suosikeistani, Palotorninvuoren puistossa sijaitseva Ahtaajat-patsas, joka on Oskari Jauhiaisen teos vuodelta 1966. Edesmennyt Ukkini oli ahtaaja juuri patsaan kuvaamalla aikakaudella, jolloin lastaushommat tehtiin miesvoimin. Lisäksi minua huvittaa patsaalle kuulemani vaihtoehtoinen nimi "lankkuvarkaat".

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun ei ahtaamiseen ole perehtynyt, niin lankkuvarkailta nuo kyllä näyttävät... :)

Mari kirjoitti...

ON muuten aika työlästä löytää kotkalaisia patsaita ja muistomerkkejä, vaikka netissä onkin niistä kattava luettelo. Olen parina vuonna niitä kuvannut, pari vuotta sitten patsaspuiston patsaat ja viime eksänä muita. En löytänyt kaikkia, en todellakaan, edes saarelta, urakka jatkuu ensi kesänä.

Tämä on toimiva kokonaisuus myös mv:na. Näkyvällä paikalla kotikaupungissamme. Tosiaan kotkalaisissa suissa hyvin usein lankkuvarkaiksi kutsuttu kunnianosoitus.