keskiviikko 11. elokuuta 2010

Turistina Turussa: Forum Marinum & Suomen Joutsen

Kesän turistiretki tehtiin Turkuun ja Forum Marinumiin. Kahdessa rakennuksessa, joista toinen on entinen tavaramakasiini, on esineistöä kokonaisista aluksista niissä käytettyihin työkaluihin Åbo Akademin merihistoriallisen museon, Turun maakuntamuseon ja Bore-varustamon tallettamista kokoelmista.

Tänä kesänä esillä on erityisesti Ahvenanmaan merenkulun historiaa sekä valokuvia puuveneistä ja Turun Tall Ship's Racesta.

Vietimme museossa ja rannalla olevissa Karjala, Keihässalmi-, Suomen Juotsen - ja Sigyn-aluksissa lähes neljä tuntia. Aikaan sisältyy toki pysähdys kahvilla kahvila Daphnessa, joka on saanut nimensä Göran Schildtin purjeveneestä.
Forum Marinumin kokoelma on upea, mutta museo matala ja sokkeloinen.
Olen sitä mieltä, että merikeskus Vellamo on upeampi. Kyse ei ole pelkästään kotikaupungin suosimisesta, vaan myös siitä, että Vellamon suurissa halleissa veneet pääsevät kunnolla esillä. Myös näyttelyyn tutustuminen on Vellamossa helpompaa. Forum Marinum sijaitsee alun perin toiseen käyttöön tarkoitetussa rakennuksessa, joten siltä ei voi vaatia samanlaista selkeyttä kuin museoksi suunnitellulta rakennukselta.

Palvelu Forum Marinumissa oli todella hyvää. Elokuun alussa alkaa kesälomalaisia olla jo vähemmän kuin vaikka heinäkuussa. Yhtä aikaa meidän kanssamme olikin lähinnä ulkomaisia turisteja. Ostimme yhteislipun museoon ja aluksiin - saimme käteemme rannekkeet kuin huvipuistossa - ja meidät opastettiin huolellisesti eri paikkoihin. Lisäksi ollessamme kahvilassa (ainoat asiakkaat) ja tutkiessamme Daphne-alusta joka puolelta saimme yllättäen luvan nousta veneeseen sisään. Miehestä oli hauska istua veneessä, jonka purjehdusmatkoista hän oli nuorena poikana lukenut Schildtin kirjoista.

Mies on meistä se, joka on veneillyt ja purjehtinut, joten Forum Marinum oli hänen valintansa retkikohteeksi. Ilman veneilykokemuksiakin museo on mukava kohde. Tällä retkellä kuvaaminen vain tuntui olevan vaikeaa. Sisällä museossa oli hämärää ja monien valojen varjoja ja ulkona pilvistä. Tässä kuitenkin muutama otos Forum Marinumin tarjonnasta.

1 kommentti:

Kutuharju kirjoitti...

Hyviä kuvia saitkin, hämärää ei huomaa... Kiitos Turun-reissusta, enpä ole aikoihin päässyt sinne oikeasti, mutta monessa blogissa on kivasti tutustunut Turkuun. Kiinnostava museo.